..........cyfre siedem?
Slysze jak wiekszosc odpowiada :
- siedem grzechow glownych
- siedem cudow swiata
Od dzisiaj mozecie do tych prawidlowych odpowiedzi dolozyc jeszcze jedna :
- siedem zalet czekolady!!!
Ja zrobilam to z wielka, ba! - nawet bardzo wielka radoscia!!!
Temat czekolady dosc czesto pojawia sie na moim blogu, np: 25 sierpnia 09, 30 listopada 09 czy tez 20 stycznia 10, aby podadc tylko kilka z dat i zawsze bardzo pozytywnie!!!
Dzisiaj robie to po raz kolejny i z.......................jeszcze wieksza radoscia.
Bo nic tak nie raduje czlowieka (mnie) jak "odpuszczenie winy i grzechow"!!!
.... i to nie przez "spowiednikow" ..... ale naukowcow-badaczy.
Tym razem z trzech roznych uniwersytetow : Harvard Medical School, University of Düsseldorf i University of California i wszystkie te badania wykazaly, ze zwiazki chemiczne zawarte w czekoladzie .... to istna bomba zdrowia.
A oto zalety zastosowania tego cudownego srodka leczniczego :
1. Cholesterol - czekolada obniza poziom szkodliwego cholesterolu i podnosi poziom pozytecznych kwasow tluszczowych.
2. Cisnienie krwi - gorzka, ciemna czekolada zawiera bardzo duzo polyfenoli, ktore stymuluja gazazotowy- N2, ktory rozluznia scianki naczyn kwionosnych i w ten sposob obniza cisnienie.
3. Stany lekowo-depresyjne - zawarte w kakao amiokwasy produkuja serotonine, ktora z koleji reguluje nasze stany uczuciowe. Brak serotoniny jest najczestszym powodem stanow depresyjnych.
4. Chorby serca i naczyn wiencowych - kakao zawiera przeciwutleniajacy magnez, ktorego niski poziom zarejestrowano u osob dotknietych zawalam serca. 1 tabliczka ( 100g) czekolady pokrywa 1/5 dziennego zpotrzebowania organizmu na magnez.
5. Zmeczenie - skladniki jak : kofeina, teofilina, teobromina - zawarte w czekoladzie odzdzialywuja szybciej niz kofeina zawarta w filizance kawy
6. Zatory - nastepne dobrodziejstwo - flawonoidy zapobiegaja nadmiernej krzepliwosci krwi i przez to zmniejszaja ryzyko zatorow. Efekty porownywalne ze stosowanymi metodami farmakologicznymi.
7. Odpornosc organizmu - podnosi sie nie tylko dzieki zawartosci przeciwutleniaczy. Jedzac czekolade - gorzka!!! - dostarczasz organizmowi witaminy A i E ale rowniez mineraly takie jak: fosfor, zelazo, potas i selen.
..... No i prosze!!! - po tych wszystkich wywodach naukowych mam nadzieje, ze juz nikt nie odwazy sie nazwac mnie lasuchem czy sockerråttan (cukrowa mysz) kiedy ja z wielkim namaszczeniem bede stosowala (czasami w podwojnej dawce) zalecane srodki medyczne...... bo robie to w trosce o moje zdrowie !!!!
Smacznego....... oj zapomnialam ....... Na zdrowie!!!
Siedem zalet czekolady...bardzo ciekawe informacje! Od dzisiaj nie unikam czekolady, a przeciwnie, będę ją jadła codziennie!Na zdrowie! Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńGuga - witam na moim blogu! Milo mi ze moge "cieszyc" innych. Pozdrowionka... i na zdrowie!
OdpowiedzUsuńWobec tych mądrych wywodów lekarskich czuję się całkowicie rozgrzeszona z mojego łakomstwa oczywiście jeśli chodzi o gorzką czekoladę.Całuski.Bożena
OdpowiedzUsuńDo Bozeny: Tobie i wszystkim milosnikom czekolady - szczegolnie tej gorzkiej - w oparciu o solidne badania naukowe (niestety nie moje)udzielam "rozgrzeszenia" do czasu...... az nowe badania udowodnia sprzecznosc z tymi tak bardzo nam przychylnymi!!!
OdpowiedzUsuńUsciski
W takim razie Na zdrowie - powiedziała rozkoszując się kawałkiem czekolady.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam słodko
Do Gosi: Milego rozkoszowania! Przy okazji chce poinformowac ze w trosce o tych, ktorzy z roznych przyczyn np. alergia - nie moga jest czekolady - bede codziennie "wcinala" jedna dodatkowa tabliczke.
OdpowiedzUsuńUsciski
Każda może być byleby była gorzka. To uzależnienie. Najpierw zaczęłam jeść gorzką ze względów zdrowotnych, o których piszesz. Niestety po pewnym czasie żadna inna nie przechodzi. Jednak dodatki mogą być różne: papryka, pieprz, alkohol itp.
OdpowiedzUsuń