czwartek, 9 lipca 2015

Jedni mowia ze ....


marnuje poziomki ......


  inni, ze marnuje cenny konjak .....

a jeszcze inni nic nie mowia,
bo gdy posmakuja mojego poziomkowego likierku, bo rozkosz w gebie .... mowe im odbiera;-))

Posluchalam wiec tych, co nic nie mowia i wymieszalam .....


stoi teraz i nabiera mocy ..... urzedowej ....


I bedzie jej nabieral az 4 miesiace:-((, ale potem to juz  ..... niebo w gebie!!!

11 komentarzy:

  1. No musi być wyśmienity, szczególnie zimą jak mróz, a tu smak poziomek :-) Proszę powiedzieć tylko, czy to może być jakikolwiek koniak ?
    pozdrawiam
    Mariola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!!!
      Naturalnie, ze moze, nawet najtanszy:-))
      Musze dodac, ze 10 dniach owoce nalezy odcedzic i dodac "syrop cukrowy" czyli ugotowany cukier w malej ilosci wody.
      Zamknac gdzies "daleko" i czekac:-(( az 4 miesiece.
      Pozdrowionka
      PS, proporcja 1 i pol litra poziomek, butelka 3/4 litra koniaku, 1 i pol decylitra syropu.

      Usuń
    2. :-) Dzięki, tylko gdzie tyle poziomek w Polsce uzbierać? Szkoda, że nie można kupić na targowisku.
      pozdrawiam i ślę dużo słonka z pomorza gdańskiego
      Mariola

      Usuń
    3. Najbardziej lubię same nalewy, czyli alkohol po zlaniu bez cukru. Mąż sobie dodaje cukier, a ja spijam bez.
      pozdrawiam
      Mariola

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Czy mam przez to rozumiec, ze zaliczasz sie do .... tej pierwszej kategorii???
      Pozdrowionka

      Usuń
    2. Nie... kazdemu co kto lubi oczywiscie... ja po prostu nie jadlam poziomek od 26 lat i przyznam szczerze, ze zaslinilam sie na ten widok :))

      Usuń
  3. Noo taaak, wczoraj zrobiłam porządek w butelkach (głównie pełnych), dzisiaj muszę dokończyć nalewkę z truskawek, a poziomki jeszcze wiszą na krzaczkach... Chyba nadeszla pora i na nie :)) Dziękuję Ci Ino ogromnie za inspirację!
    P.S. Decylitra czyli 1/10 litra? A cukru ile w tym?

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak jest ... 1 decylitr to nasza "ordynarna" 100-ka i 10 takich na literek.
    Jesli chodzi o cukier do chyba sie doczytalas, ze dodaje sie go dopiero po 10 dniach po odcedzeniu poziomek. Trudno powiedziec ile ale to ma byc okolo 1 i pol decylitra syropu czyli okolo 5 decylitrow cukru zagotowanego z okolo 1 decylitra wody.
    Powodzenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Doczytałam wszystko :)))
      Poziomki nadal wiszą, ale za to wczoraj zlałam truskawkową nalewkę...
      Nalewka jak nalewka;-).... ale truskawki.... truskawki palce lizać :-))))))

      Usuń
    2. Truskawkowa gdzieś mi się zawieruszyła i po kilku latach zmieniła kolor na taki nijaki, ale wypiliśmy ze smakiem
      Mariola

      Usuń