i od czasu do czasu potrzebuje czegos na zab.
Ja jestem prawdziwym gourmetem, ku utrapieniu jednych i radosci innych;-)), wiec wybieram na ten moj zabek wszystko to co najlepsze .... w moim mniemaniu.
Jak tylko mam okazje odwiedzam prawdziwych "rzemieslnikow zywnosci", ktorzy stawiaja na jakosc, a nie na ilosc i tworza prawdziwe dziela sztuki kulinarnej.
Podczas ostatniej podrozy odwiedzilam malutka masarnie polozona wysoko w gorach.
Juz dla samych widokow z tej posesji warto bylo tam pojechac ....
.... nie mowiac o kunszcie i o smaku wyrobow.
Wszystko wykonane tradycyjnymi, starymi metodami ....
bez zadnych chemikalii!!! i .... nagradzane zlotymi medalami na targach zywnosci ...
Szyneczka wedzona na zimno i suszona, czyli "Fågelberganska" szynka "parmenska", kabanosy z renifera bez domieszek, kielbaska z niedzwiedzia i boczuszek ze swinek "gorskich";-))
Samo zdrowie i pychotka!!!
Wszystkim tym, ktorzy podrozuja po okolicy czyli Vildmarksvägen polecam goraco odwiedzic Fågelbergets Gårdschark, Oppiberget .... okolo 30 km na poludnie od Gäddede.
I dlaczego np nie zanocowac nowobudowanych domkach letnich (i zimowych zreszta tez).....
iście anielsko w każdym calu ściskam ira
OdpowiedzUsuńHej! Har försökt nå dig. Ser att du har tagit fina bilder i Fågelberget. Tänkte fråga om vi eventuellt kan låna dom till våran hemsida. Kontakta oss på våran hemsida: http://gardscharkenfagelberget.se/Kontakt.html
OdpowiedzUsuńMvh/ Jenny Nilsson Gårdscharken Fågelberget