sobota, 25 stycznia 2014
Na "semle" nadszedl czas .....
wiec nic dziwnego, ze cukiernie i piekarnie przescigaja sie w produkcji najlepszej, najsmaczniejszej i najpiekniejszej semli.
O semlach zarowno ja, jak i inni blogowicze i blogierki, pisalismy juz wielkrotnie np. tu, wiec ogranicze sie do malej relacji z dzisiejszych zawodow, na ktorych "ukoronowano" najlepsza semle w naszym miescie.
Dlugie stoly zastawione byly semlami w roznych masciach i formach, od tych tradycyjnych do bardzo nowatorskich i czasami nawet bardzo odbiegajacych och pierwowozoru.
Cukiernicy serwowali jury swoje wyroby .......
czlonkowie jury ogladali, wachali, smakowali, mlaskali ........
pozostawiali na stole niedojedzone smakolyki (jakie marnotrawstwo!) i udali sie na narade.
Ja w tym czasie, aby nie ulegac masowej psychozie i poleciec za smakiem innych, dokonalam zakupow..... po jednej sztuce od kazdego cukiernika, coby zeby po powrocie do domu oddac sie blogiemu smakowaniu, wachaniu, podgladaniu i mlaskaniu.......
Pierwsze miejsce zajela nowootwarta (w grudniu!!!) przez mlodych zapalencow piekarnia, ktora piecze wyroby tylko z ekologicznych skladnikow bez zadnych EEEEEEEEEE, na naturalnych zakwasach i wypieka je w tradycyjnych kamiennych piecach.
A jesli kogos ciekawi jak wypadla moja degustacja???? .... to zareczam, ze przez kilka dni na wypieki cukiernicze nawet nie spojrze;-)) ale zgadzam sie w 100 % z jury, ze ukoronowali absolutnie najlepsza semle w naszym miescie.
Napewno jak mi wszystko "osiadzie" to nie jeden raz odwiedze ta nowootwarta cukiernie, tym bardziej ze lezy "po drodze".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
już od samego patrzenienia przychodzi wręcz wampiryczna myśl by zagłębić ząbki w tych krągłościach... ściskam ira
OdpowiedzUsuńProblem w tym, ze semlowe kraglosci znikaja po zaglebieniu zabkow, a moje "osobiste kraglosci" powiekszaja sie za kazdym kasinieciem;-))
UsuńUsciski
Witam!
OdpowiedzUsuńTrafiłam na tego bloga niedawno. Poproszę o kilka słów co to za specjał?
Ala R.
Witam serdcznie w moich progach i zapraszam na zas!!!
UsuńSemla to szwedzki odpowiednik naszego polskiego zapustowego paczka.
Jesli przeoczylas w tekscie ukryty link .....np. tu .... jesli klikniesz to trafisz na wczesniejszy post, w ktorym opisalam krotko historie tego wypieku.
Jesli bedziesz miala wiecej pytan ..... to zapraszam i wtedy postaram sie opowiedziec.
Pozdrowionka
Nie wiem czy poprzednia dotarł. Jeszcze raz. Tak zajrzałam Dzięki. Okazuje się, że w końcu kwietnia razem z koleżankami nauczycielkami odwiedzimy szkoły w Szwecji. Lubię trochę poczytać przed wyjazdem. Więc będę tu zaglądała. Ala R. Warszawa Ursynów.
UsuńA gdzie bedziecie???
UsuńJesli masz ochote mozesz podejrzec blog klasy mojej wnusi .. Safiren barnen. Znajdziesz go na mojej liscie blogow.
Pozdrowionka