sobota, 25 stycznia 2014

Na "semle" nadszedl czas .....


wiec nic dziwnego, ze cukiernie i piekarnie przescigaja sie w produkcji najlepszej, najsmaczniejszej i najpiekniejszej semli.
O semlach zarowno ja,  jak i inni blogowicze i blogierki, pisalismy juz wielkrotnie np. tu, wiec ogranicze sie do malej relacji z dzisiejszych zawodow,  na ktorych "ukoronowano" najlepsza semle w naszym miescie.

Dlugie stoly zastawione byly semlami w roznych masciach i formach, od tych tradycyjnych do bardzo nowatorskich i czasami nawet bardzo odbiegajacych och pierwowozoru.

Cukiernicy serwowali jury swoje wyroby .......

czlonkowie jury ogladali, wachali, smakowali, mlaskali  ........

pozostawiali na stole niedojedzone smakolyki (jakie marnotrawstwo!) i udali sie na narade.

Ja w tym czasie, aby nie ulegac masowej psychozie i poleciec za smakiem innych, dokonalam zakupow..... po jednej sztuce od kazdego cukiernika, coby zeby po powrocie do domu oddac sie blogiemu smakowaniu, wachaniu, podgladaniu i mlaskaniu.......

Pierwsze miejsce zajela nowootwarta (w grudniu!!!) przez mlodych zapalencow piekarnia, ktora piecze wyroby tylko z ekologicznych skladnikow bez zadnych EEEEEEEEEE, na naturalnych zakwasach i wypieka je w tradycyjnych kamiennych piecach.


A jesli kogos ciekawi jak wypadla moja degustacja???? .... to zareczam, ze przez kilka dni na wypieki cukiernicze nawet nie spojrze;-)) ale zgadzam sie w 100 % z jury, ze ukoronowali absolutnie najlepsza semle w naszym miescie.

Napewno jak mi wszystko "osiadzie" to nie jeden raz odwiedze ta nowootwarta cukiernie, tym bardziej ze lezy "po drodze".


6 komentarzy:

  1. już od samego patrzenienia przychodzi wręcz wampiryczna myśl by zagłębić ząbki w tych krągłościach... ściskam ira

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Problem w tym, ze semlowe kraglosci znikaja po zaglebieniu zabkow, a moje "osobiste kraglosci" powiekszaja sie za kazdym kasinieciem;-))
      Usciski

      Usuń
  2. Witam!
    Trafiłam na tego bloga niedawno. Poproszę o kilka słów co to za specjał?
    Ala R.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdcznie w moich progach i zapraszam na zas!!!
      Semla to szwedzki odpowiednik naszego polskiego zapustowego paczka.
      Jesli przeoczylas w tekscie ukryty link .....np. tu .... jesli klikniesz to trafisz na wczesniejszy post, w ktorym opisalam krotko historie tego wypieku.
      Jesli bedziesz miala wiecej pytan ..... to zapraszam i wtedy postaram sie opowiedziec.
      Pozdrowionka

      Usuń
    2. Nie wiem czy poprzednia dotarł. Jeszcze raz. Tak zajrzałam Dzięki. Okazuje się, że w końcu kwietnia razem z koleżankami nauczycielkami odwiedzimy szkoły w Szwecji. Lubię trochę poczytać przed wyjazdem. Więc będę tu zaglądała. Ala R. Warszawa Ursynów.

      Usuń
    3. A gdzie bedziecie???
      Jesli masz ochote mozesz podejrzec blog klasy mojej wnusi .. Safiren barnen. Znajdziesz go na mojej liscie blogow.
      Pozdrowionka

      Usuń